CYBERSEC Brussels Leaders’ Foresight 2021
AGENDA

 

DAY 1
2021-03-18 Thursday
09:00
Welcome & Opening Remarks | 09:00 – 09:15 (CEST) | 15 min.
SPEAKERS
Izabela Albrycht
Izabela AlbrychtChair, The Kosciuszko Institute; President, Organising Committee of the European Cybersecurity Forum – CYBERSEC
Michał Rekowski
Michał RekowskiCYBERSEC Programme Director, Research Director, the Kosciuszko Institute
09:15
OPENING KEYNOTE SPEECH | 09:15 – 09:20 (CEST) | 5 min.
SPEAKER
Josep Borrell Fontelles
Josep Borrell FontellesHigh Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy; Vice-President of the European Commission
09:20
OPENING FIRESIDE CHAT | 09:20 – 09:40 (CEST) | 20 min.
SPEAKERS
Michele G. Markoff
Michele G. MarkoffActing Coordinator, Office of the Coordinator for Cyber Issues, Office of the Secretary of State, United States Department of State
Izabela Albrycht
Izabela AlbrychtChair, The Kosciuszko Institute; President, Organising Committee of the European Cybersecurity Forum – CYBERSEC
09:40
opening keynote speech | 09:40 – 09:55 (CEST) | 15 min.
SPEAKER
Mircea Geoană
Mircea GeoanăDeputy Secretary General, NATO
09:55
Keynote Speech
How organizations should address cyberthreats in the adversarial online world | 09:55 – 10:05 (CEST) | 10 min.
SPEAKER
Joshua Burch
Joshua BurchSenior Managing Director, Head of Cybersecurity for the Europe, Middle East, India, and Africa Region, FTI Consulting
10:05
Defence stream
Panel Discussion
TRANSATLANTIC ALLIANCE: CLICK REFRESH. MAKING TECHNOLOGY COOPERATION CENTRAL TO OUR SHARED DEMOCRATIC FUTURE | 10:05 – 11:00 (CEST) | 55 min.
SPEAKERS
Miapetra Kumpula-Natri
Miapetra Kumpula-NatriMEP, Vice-Chair, Delegation for relations with the United States, European Parliament
Joanneke Balfoort
Joanneke BalfoortDirector, Security and Defence Policy, European External Action Service
Marta Poślad
Marta PośladHead of CEE & Transatlantic Public Policy, Google
Deeph Chana
Deeph ChanaChair of the EDT NATO’s Advisory Group; Professor of Practice, Imperial College Business School; Co-Director, Institute for Security Science and Technology
Philip Lark
Philip LarkDirector, Program on Cyber Security Studies, George C. Marshall European Center for Security Studies
HOST
Beyza Unal
Beyza Unal Deputy Director, International Security Programme, Chatham House
11:00
Defence stream
Keynote Speech
Maintaining Transatlantic Superiority: Cooperation on Critical Technologies | 11:00 – 11:15 (CEST) | 15 min.
SPEAKER
Melissa Hathaway
Melissa HathawayPresident, Hathaway Global Strategies, LLC; Cybersecurity Advisor, George W. Bush and Barack Obama administrations (2007-2009); Expert of the Kosciuszko Institute
11:15
Virtual Coffee Break | 11:15 – 11:30 (CEST) | 15 min.
11:30
State stream
Panel Discussion
THE QUEST FOR EUROPE'S DIGITAL STRATEGIC AUTONOMY - WHERE AND HOW SHOULD IT LEAD? | 11:30 – 12:30 (CEST) | 60 min.
SPEAKERS
Bart Groothuis
Bart GroothuisMember of the European Parliament
Tadeusz Chomicki
Tadeusz ChomickiAmbassador for Cyber & Tech Affairs, Security Policy Department, Polish Ministry of Foreign Affairs
Lorena Boix Alonso
Lorena Boix AlonsoDirector, Digital Society, Trust & Cybersecurity, DG CONNECT, European Commission
Luigi Rebuffi
Luigi RebuffiSecretary General and Founder, European Cyber Security Organisation
Liga Rozentale
Liga RozentaleSenior Director, European Cybersecurity Policy, Microsoft
HOST
Paul Timmers
Paul Timmers Research Associate, Oxford University; Prof, European University Cyprus
12:30
EU Digital Policy Foresight
Special Keynote Speech
EU CYBER PACKAGE - A SHIELD AGAINST ADVERSARIES | 12:30 – 12:45 (CEST) | 15 min.
SPEAKER
Margaritis Schinas
Margaritis SchinasVice-President for Promoting our European Way of Life, European Commission
12:45
EU Digital Policy Foresight
Keynote Speech
ENISA'S ROLE IN THE NEW&UPGRADED CYBERSECURITY ECOSYSTEM | 12:45 – 13:00 (CEST) | 15 min.
SPEAKER
Juhan Lepassaar
Juhan LepassaarExecutive Director, ENISA
13:00
EU Digital Policy Foresight
Keynote Speech
The evolving cyber threat & regulatory landscape – how European regulations respond to global threats | 13:00 – 13:15 (CEST) | 15 min.
SPEAKER
Raj Samani
Raj SamaniChief Scientist, Fellow, McAfee
13:15
EU Digital Policy Foresight
Keynote Speech with a short Q&A session
Europe fit for the digital age: Why (digital) sovereignty requires (cyber) security | 13:15 – 13:30 (CEST) | 15 min.
SPEAKER
Casper Klynge
Casper KlyngeVice President, European Government Affairs, Microsoft
13:30
EU Digital Policy Foresight
Fireside Chat
| 13:30 – 13:50 (CEST) | 20 min.
SPEAKERS
Dan Cimpean
Dan CimpeanGeneral Director, Romanian National Computer Security Incident Response Team (CERT-RO)
Michał Rekowski
Michał RekowskiCYBERSEC Programme Director, Research Director, the Kosciuszko Institute
13:50
Virtual Lunch | 13:50 – 14:20 (CEST) | 30 min.
14:20
Future stream
Introductory Keynote Speech
THE SUN AFTER THE RAIN? FREE AND SAFE DATA FLOWS ACROSS THE ATLANTIC AND BEYOND | 14:20 – 14:30 (CEST) | 10 min.
SPEAKER
Didier Reynders
Didier ReyndersCommissioner for Justice, European Commission
14:30
Future stream
Panel Discussion
FROM LAKES TO A DATA OCEAN? DEBATING THE FUTURE OF TRANSATLANTIC DATA TRANSFERS | 14:30 – 15:30 (CEST) | 60 min.
SPEAKERS
Patrick Breyer
Patrick BreyerMember of the European Parliament
Cecilia Bonefeld-Dahl
Cecilia Bonefeld-DahlDirector-General, DIGITALEUROPE
Lise Fuhr
Lise FuhrDirector General, European Telecommunications Network Operators' Association (ETNO)
Mark Montgomery
Mark MontgomerySenior Advisor, former Executive Director, the US Cyberspace Solarium Commission
Alisa Vekeman
Alisa VekemanPolicy Officer, International Data Flows and Protection, DG JUST, European Commission
HOST
Ana Jankov
Ana Jankov Director, Strategic Communications, FTI Consulting
15:30
Virtual Coffee Break | 15:30 – 16:15 (CEST) | 45 min.
16:15
Business stream
Fireside Chat
THE THREE SEAS INITIATIVE AS AN INTEGRAL PART OF THE NEW TRANSATLANTIC TECHNOLOGY ALLIANCE | 16:15 – 16:30 (CEST) | 15 min.
SPEAKERS
Marek Zagórski
Marek ZagórskiSecretary of State, Chancellery of the Prime Minister of Poland
Izabela Albrycht
Izabela AlbrychtChair, The Kosciuszko Institute; President, Organising Committee of the European Cybersecurity Forum – CYBERSEC
16:30
Business stream
Panel Discussion
GREEN AND DIGITAL THREE SEAS INVESTMENTS - ON THE WAY TO INNOVATIVE AND RESILIENT EUROPE'S EASTERN LUNG | 16:30 – 17:30 (CEST) | 60 min.
SPEAKERS
Jonatan Vseviov
Jonatan VseviovSecretary General, Ministry of Foreign Affairs, Estonia
Boris Koprivnikar
Boris KoprivnikarCEO, Sincular Consulting; former Minister of Public Administration of Slovenia (2014-2018)
Piotr Karnkowski
Piotr KarnkowskiManaging Director, Financial and Capital Markets Division, Polish State Development Bank; Chairman of the Management Board, Three Seas Initiative Investment Fund
Christopher Painter
Christopher PainterPresident, The Global Forum on Cyber Expertise; Commissioner, Global Commission on Stability of Cyberspace; Former Coordinator for Cyber Issues, U.S. State Department
Karol Okoński
Karol OkońskiManaging Director, Cybersecurity Lead for Public Sector (PL & CEE), PwC
HOST
Scott Malcomson
Scott Malcomson Author of “The Splinternet” (2016); Director of Special Projects, Strategic Insight Group (SIG); former senior official at the United Nations and the US State Department
17:30
Interview
The Cyber Pearl Harbor warning - 2021 and beyond | 17:30 – 17:50 (CEST) | 20 min.
SPEAKER
Leon Panetta
Leon PanettaChairman, The Panetta Institute for Public Policy; Former U.S. Secretary of Defense
HOST
Robert Siudak
Robert Siudak Chairperson, Polish Cybersecurity Cluster #CyberMadeInPoland
17:50
OFFICIAL CLOSING | 17:50 – 18:00 (CEST) | 10 min.
SPEAKER
Izabela Albrycht
Izabela AlbrychtChair, The Kosciuszko Institute; President, Organising Committee of the European Cybersecurity Forum – CYBERSEC
CLOSE
Please register for the CYBERSEC GLOBAL 2020 to get the function of adding the selected panel to the calendar. After registration, the option to add to the calendar is available on the event platform. REGISTER